"Укрнафтобуріння" не змогло оскаржити рішення суду, яке зупинило видобуток газу

унб

Верховний суд України відмовився відкрити касаційне провадження за скаргою ПрАТ "Укрнафтобуріння" на рішення Шостого апеляційного суду, яке фактично зупинило видобуток на родовищах компанії.

Відповідну ухвалу судді Касаційного адміністративного суду Стеценко, Тацій та Стрелець винесли 12 грудня, повідомляє пресслужба компанії.

"Ухвала Верховного Суду мотивована тим, що, оскільки ухвала суду першої інстанції відсутня у переліку ухвал, які можуть бути оскаржені у касаційному порядку, визначеному частиною другою статті 328 КАС України, то підстави для відкриття касаційного провадження на постанову апеляційного суду за наслідками перегляду ухвали суду першої інстанції також відсутні", – зазначається у повідомленні.

При цьому "Укрнафта" підтримує позицію "Укрнафтобуріння" і вважає необґрунтованими мотиви Верховного Суду, оскільки практика Верховного Суду "свідчить про можливість касаційного перегляду постанови апеляційного суду з таких питань".

"Укрнафта" та "ВК "Укрнафтобуріння" залишають за собою право звернутися до інших компетентних органів, судових інстанцій для встановлення справедливості у ситуації, яка може призвести до незворотних наслідків для енергетичної безпеки країни, наповнення державного бюджету та збереження функціонування однієї з найбільших газовидобувних компаній України", – зазначається у повідомленні.

Водночас в "Укрнафтобурінні" не уточнили, якими могли б бути ці кроки.

За даними Forbes, після цього рішення Верховного Суду Держгеонадра зможуть оголосити відкритий аукціон на видобуток на Сахалінському родовищі або передати частину родовища власнику ліцензій на суміжні ділянки – компаніям Миколи Злочевського.

Читайте також: Ексрегіонал Хомутиннік встиг продати спільний з Коломойським газовий бізнес до арешту

Як повідомлялося, ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", яке раніше було відчужене у Ігоря Коломойського та передано в управління "Укрнафті", з 1 грудня зупинило видобуток на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі. Йдеться про втрату близько 500 млн кубометрів природного газу на рік.

Підставою для цього стала постанова Шостого апеляційного адміністративного суду України, якою був анульований спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року. При цьому рішення було ухвалено у справі, яка стосується іншого спецдозволу, який вже був анульований у 2019 році.

Нагадаймо, на початку травня суд арештував та передав в управління АРМА корпоративні права вказаних чотирьох підприємств – ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", ТОВ "Сіріус — 1", ТОВ "Сахалінське" та ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" – в межах розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу, що на Харківщині. Наприкінці травня Кабмін доручив передати арештовані активи в управління "Укрнафти".

ПрАТ "Укрнафтобуріння" пов’язане з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком. Компанія входить до пелеріку найприбутковіших компаній України. Хоча, попри рекордно високі ціни на газ, минулого року вона зменшила чистий прибуток з 5,65 млрд грн у 2021 році – до 3,77 млрд грн у 2022-му.

Автор: Михайло Орлюк




Резонанс

Теги