Частка російського газу в Австрії перевищила довоєнний рівень

газ,євросоюз

Австрія за квітень цього року імпортувала 81% природного газу з Росії, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93%.

Про це свідчать дані Міністерства захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії, передає Укрінформ.

Згідно з даними спеціалізованої інформаційної платформи відомства, у лютому та січні цього року загальна частка російського газу в австрійському імпорті становила 87% та 97% відповідно. У лютому 2022 року Австрія імпортувала 79% свого газу з Росії.

Втім, конкретні цифри обсягів імпортованого газу на платформі не наводяться. Водночас зазначається, що загальний обсяг імпорту природного газу до Австрії загалом зменшився й у квітні 2024 року становив 87% від обсягів, які надходили в країну на момент повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

У Міністерстві енергетики Австрії пояснюють високу частку російського газу тим, що довгостроковий контракт з Росією на постачання продовжує діяти, а імпорт газу альтернативними маршрутами ускладнюють великі газові збори в Німеччині.

"Ці обставини означають, що частка імпорту російського газу в Австрії залишається дуже високою (останнім часом понад 90%). Абсолютні цифри наразі знижуються, оскільки споживання газу в Австрії значно скоротилося порівняно з попереднім роком, багато газу досі зберігається в газосховищах і загалом доводиться імпортувати менше газу", – повідомили у відомстві.

Частка імпорту з неросійських джерел в основному складається з норвезького газу та скрапленого природного газу, а також невеликої частки газу з Північної Африки та Центральної Азії. Імпорт із неросійських джерел здійснюється до Австрії переважно через Німеччину та Італію.

У травні цього року австрійська нафтогазова група OMV заявила, що постачання газу з російського "Газпрому" можуть призупинитися через рішення іноземного суду.

Експорт російського газу

Більшість російського експорту газу на Захід було припинено після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року, коли "Газпром" зупинив поставки, а західні країни розірвали відносини або запровадили санкції проти постачань енергоносіїв із Росії.

Збій спровокував серію судових спорів, пов’язаних із величезними сумами готівки, коли Росія вимагає гроші за неактивні контракти, а покупці вимагають відшкодування після неотримання постачань.

OMV заявила, що зможе постачати своїм контрактним клієнтам газ із альтернативних джерел, оскільки диверсифікувала свою базу постачань за допомогою інших джерел, таких як Норвегія, і скрапленого природного газу зі світового ринку.

Газові відносини Австрії та Росії

Наприкінці квітня цього року повідомлялося, що австрійська нафтогазова компанія OMV ініціювала кілька міжнародних арбітражних розглядів із метою захисту своїх прав за контрактами, укладеними з російським "Газпромом".

Серед іншого, арбітражні процеси стосуються часток OMV у Південноросійському газовому родовищі, які були де-факто експропрійовані указом президента РФ Владіміра Путіна та передані російським компаніям.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Володимир Путін підписав укази про створення нової російської компанії, якій передадуть всі права, активи та обов’язки спільних підприємств "Газпрому" з німецькою Wintershall Dea та австрійською OMV, які займаються розробкою Південно-Російського родовища та Ачімівських покладів Уренгойського родовища.

До цього голова ОMV Альфред Штерн заявляв, що австрійська група не планує розривати довгостроковий контракт на постачання газу з Росії, укладений із "Газпромом" до 2040 року.

Автор: Галина Ялівець




Резонанс

Теги