Найбільші європейські банки сплатили Росії 800 мільйонів євро податків,

райффайзен

Найбільші європейські банки, які продовжують працювати в Росії, у 2023 році заплатили до бюджету РФ понад 800 млн євро податків.

Як пише The Financial Times, ця сума вчетверо більша, ніж до початку повномасштабної війни в Україні, передає The Moscow Times.

Зокрема, йдеться про такі банки як Raiffeisen Bank International, Unicredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP. Минулого року вони прозвітували про сукупний прибуток у розмірі понад 3 млрд євро, що втричі більше, ніж у 2021-му.

За даними FT, понад половину (464 млн євро) всіх відрахувань західних банків до російського бюджету припало на австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International (RBI). З 2021-го по 2023 рік прибуток RBI у Росії зріс більш ніж утричі, до 1,8 млрд євро.

Високий прибуток західних банків у Росії говорить про те, що вони допомагають країні підтримувати фінансову стабільність на тлі санкцій, зазначає FT. До цього видання з’ясувало, що "Райффайзенбанк", який збирався залишити російський ринок, з грудня 2023 року розмістив понад 2400 оголошень про набір співробітників, включаючи майже 1500 вакансій менеджерів з продажу та обслуговування клієнтів.

"Райффайзенбанк" – один із небагатьох великих банків, який не потрапив під санкції, що дозволяє без обмежень проводити валютні операції. На нього припадає 40-50% від усіх платежів між Росією та рештою світу, писала FT.

У Deutsche Bank, OTP та Commerzbank заявили, що значно зменшили свою присутність у Росії. В Intesa зазначили, що близькі до того, щоб піти з Росії. Водночас у UniCredit відмовилися від коментарів.

Наголошується, що FT не включила до загального підрахунку податки, які виплатили до російського бюджету американські кредитні організації. Це пов’язано з тим, що вони офіційно не розкривають фінансові результати своєї діяльності у Росії. За даними Київської школи економіки, Citigroup виплатив минулого року до російського бюджету $53 млн і став четвертим за розміром платником податків серед західних банків. У свою чергу JPMorgan заплатив $6,8 млн.

Автор: Юлiя Недашківська




Резонанс

Теги