п’ятниця14 березня 2025
kriminal-tv.in.ua

Вчені розробили нову формулу ідеально вареного яйця: у чому полягає цей метод?

Головна особливість – рівномірно приготовані жовток і білок з збереженими поживними речовинами.
Ученые разработали уникальную формулу для идеального вареного яйца. Узнайте, в чем секрет их метода!

Вченим не дають спокою – вони взялися винаходити найкращий спосіб варити яйця. Відтворити його можна на звичайній кухні, потрібні тільки яйця, дві каструлі води та терпіння.

У журналі Communications Engineering була опублікована нова техніка оптимального приготування курячих яєць — як білка, так і жовтка. Цей підхід, названий "періодичним варінням", дозволяє отримати рівномірно зварене яйце з вищим вмістом корисних речовин, ніж у традиційно зварених або приготованих методом су-вид яєць.

Зазвичай білок у яйцях вариться при 85°C, жовток — при 65°C. Однак звичайне варіння при 100°C призводить до занадто щільного жовтка, тоді як приготування на водяній бані при 60–70°C залишає білок недовареним.

Пеллегрін Мусто разом з колегами запропонували інноваційний підхід: чередування перебування яйця між каструлею з киплячою водою (100°C) і ємністю з водою 30°C з переміщенням кожні 2 хвилини протягом 32 хвилин.

Після моделювання цього процесу за допомогою обчислювальної динаміки рідин метод випробували і в реальних умовах. Аналіз остаточно зварених яєць включав оцінку їхньої текстури, смакових властивостей, а також хімічного складу за допомогою ядерного магнітного резонансу та мас-спектрометрії.

Зварені таким методом яйця мали м’який жовток, подібний до приготованого методом відповідності, а білок мав текстуру між вареними в смятку та звареними яйцями. Хімічний аналіз показав підвищений рівень поліфенолів, які мають важливі корисні властивості для здоров’я.

Раніше "Телеграф" розповідав, що вченим вдалося завдяки рентгену розгорнути свиток, який ледь не згорів дотла в Помпеях. Його знайшли на дачі, яка могла належати тестю Юлія Цезаря.