В Національному банку, мандат якого включає контроль за рівнем споживчих цін, називають й інші причини поточного зростання інфляції: подорожчання оброблених продуктів через зростання вартості сирих продуктів. Іншими словами, коли дорожчає картопля, то картопляні чіпси дорожчають ще більше. Крім цього, девальвація гривні протягом останніх місяців також викликає зростання цін.
Можливо, нинішній рівень зростання цін не є катастрофічним у порівнянні з осінню 2022 року, коли інфляція перевищувала 20%, але показник у 8,6% точно не можна назвати комфортним. До того ж ситуація може погіршитися в найближчі місяці.
Так, індекс споживчих настроїв, за даними дослідницької компанії Info Sapiens, у вересні погіршився до 72,6 пунктів після серпневого показника в 80 пунктів. Індекс менше 100 означає, що серед громадян переважають негативні споживчі настрої.
На першому місці за швидкістю подорожчання — комунальні тарифи. Так, вартість води, електроенергії, газу та житла зросла на 18,7%. Стабільно зростає ціна медичних послуг на фоні відчутного попиту на лікування — тепер це 11,9%.
На 12% в річному обчисленні зросли ціни на освіту. Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин пояснює це так: «Є традиційний сезонний перегляд цін для освітніх закладів».
Втім, якщо витрати на медицину та освіту стосуються не всіх, а для когось не регулярні, то ціни на їжу стосуються кожного.
«Одним з факторів інфляції є врожай, — пояснює hromadske економіст Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації. — Було досить спекотне літо, а це [негативно] вплинуло на врожайність, ціну окремих продуктів, зокрема овочів».
Так, за останні 12 місяців капуста подорожчала на 208,8%, картопля — на 88,8%, морква — на 51%, буряк — на 38,6%, вершкове масло — на 24,9%, яблука — на 20,4%.
Якщо розібратися з цінами на продукти більш детально, то багато що пояснює кліматичне середовище 2024 року.
Наприклад, рік виявився важким для яблуневих дерев. На врожай вплинули пізні заморозки, після яких прийшли спека та дощі. Так, чи не вперше Україна може не впоратися зі своїми експортними зобов'язаннями по яблуках, адже їх елементарно не вистачає: технічні сорти постійно дорожчають, а серед елітних сортів слабкий врожай.
Щодо молочних продуктів, то Україна все більше стає імпортозалежною: споживачі іноді не задоволені якістю української продукції. У першій половині жовтня імпорт вершкового масла зріс на 76% у місячному вимірі, кисломолочних продуктів — на 11%, сирів — на 5%. Відповідно, зростання цін через це також імпортується, тобто знаходиться під впливом більш високих цін за кордоном.
Надмірний попит на соняшникову сировину — як в Україні, так і в світі — може призвести до подорожчання соняшникової олії, хоча поки ціна на неї практично незмінна. Рік виявився кліматично важким для мікрогріну та салатів, а тому пропозиція цих продуктів обмежена.
«Спекотна погода без дощів позначилася на врожайності, термінах дозрівання та якісних параметрах ряду овочів і фруктів, що відобразилося на їх пропозиції. Зокрема, швидше дорожчали овочі борщового набору та помідори, залишалися високими темпи зростання цін на огірки. Збільшення вартості сировини та виробничих витрат вплинуло на ціни на борошно та крупи», — додають у Нацбанку.
Що стосується цін на картоплю, яка стрімко дорожчає, то на це впливає посилений попит виробників чіпсів і снеків. «Зараз переробні підприємства потребують чіпсових сортів, які б утримували перетворення крохмалю в цукри при нижчих температурах зберігання», — каже Ігор Чечетко, директор компанії «HZPC Україна».
Ще одним фактором, який може призвести до подальшого зростання цін на їжу, є призупинення процедури бронювання військовозобов'язаних чоловіків для аграрних компаній. «Нам вкрай необхідно бронювання. У сільському господарстві дуже важлива сезонність. І якщо ми в певний період, наприклад, зараз, не зможемо виконати ті чи інші роботи, то у нас зупиняється цей вид діяльності, — заявив Леонід Козаченко, президент «Української аграрної конфедерації». — Я не думаю, що це призведе до дефіциту продовольства в Україні. Але економіка країни в цілому дуже ослабне. Так, у нас продовольство виросте в ціні, але його буде достатньо».
Окрім внутрішніх факторів, є глобальний тренд зростання цін на продовольство, що стосується і України. Про це, зокрема, попереджає ООН, де переживають зростання цін на зерно на фоні обстрілів росіянами українських чорноморських портів і суден, що курсують у цьому регіоні.
До цього додається подорожчання пального, через що транспортні послуги — а їх вартість «зашита» в ціні практично кожного товару — зросли у вересні на 6,7% у річному вимірі. «Перший етап підвищення акцизного податку на паливо з вересня відобразився, перш за все, на подорожчанні автогазу, в той же час низькі ціни на нафту і високі запаси стримували подорожчання бензину і дизеля», — пояснюють в НБУ.
«В цілому зростання цін призводить до того, що платоспроможність населення зменшується, оскільки є певний лаг між тим, як зростають ціни, а потім зарплати», — зазначає економістка Марія Томіліна з Центру економічної стратегії.
Витрати на їжу в бюджетах українців мають значно більшу вагу, ніж у бюджетах громадян Європейського Союзу. Візьмемо базове порівняння.
Так, у супермаркеті «АТБ» кілограм картоплі обійдеться в 26,89 гривні, кілограм яблук «Голден» — 30,95 грив