Згідно з даними компанії EastFruit, сьогодні капуста дорожча на 170% у порівнянні з минулим роком, морква — на 120%, картопля — на 80%, буряк — на 40%. «Яблука високої якості також дорожчі на 50%, ніж у минулому році, оскільки відсоток якісного яблука у садівників зменшився, знову ж таки через погодні умови влітку», — говорить Олександр Хорєв, координатор проекту EastFruit Weekly Ukraine.
Офіційна статистика свідчить про загальний ріст споживчих цін на 11,2% цього року, враховуючи, що овочі, нібито, подорожчали всього на 13,7%. Але в Українському клубі аграрного бізнесу, де досліджують оптові ціни двох великих ринків — «Шувар» і «Столичного», — кажуть про подорожчання картоплі за рік у два рази: з 11,5 гривні до 22,5 гривні (листопадові ціни). Морква подорожчала в три рази, столовий буряк — на 80%, яблука — на 75%.
Іноді аналітики зазначають, що насправді картопля подорожчала в три рази. Українські супермаркети пропонують її зараз за цінами від 25 до 40 гривень і навіть вище, коли йдеться про елітні сорти.
«У цьому сезоні найбільшою проблемою була спека. Овочі та фрукти з відкритого грунту були зіпсовані під впливом посухи, оскільки далеко не всі агрокомпанії мають можливість використовувати меліоративні системи, їх недостатньо сьогодні», — пояснює Максим Гопка, аналітик УКАБ.
«Про суттєвий ріст цін в Україні в цьому сезоні слід говорити переважно в контексті овочів борщового набору. Але є й винятки. Площі під овочами були достатніми, але посушлива погода з екстремальними температурами протягом всього липня 2024 року суттєво знизила врожайність усіх культур. У багатьох господарствах зібрали менше половини запланованих обсягів», — зазначає Олександр Хорєв з EastFruit Weekly Ukraine.
Хоча в першій декаді грудня ціни на картоплю та яблука дещо знизилися, за даними East Fruit, покупцям не варто сподіватися на дешеві вітаміни. Що ж сталося?
У довоєнному 2021 році в Україні овочі вирощували на 460,8 тисячі га, зібрали майже 10 мільйонів тонн врожаю. Вже у 2023 році овочі посіяли всього на 396,7 тисячі га, зібрали відповідно 8,3 мільйона тонн. Причому Миколаївська область інтенсивно наростила вирощування помідорів (Херсонська, яка до повномасштабної війни була томатним лідером, частково окупована або замінована).
Аграрний експерт Іван Томич зазначає, що в цьому році площі під посіви овочів і фруктів зменшилися ще як мінімум на 30%, а якщо врахувати ще й посуху, то врожай може впасти ще більше ніж на 30%. «Якщо ти не садив, то й нема чого збирати», — говорить він.
Через проблеми з посухою, коли в липні та серпні була аномальна спека, втрати товаро виробників на полях, наприклад, на півдні України, сягали понад 30%, зазначає Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.
Якщо говорити про окремі культури, то врожайність картоплі впала вдвічі в порівнянні з попереднім роком і коливається в межах 15-25 т/га замість 35-60 т/га зазвичай. Механізований збір картоплі зіткнувся з труднощами, оскільки надто сухий грунт перетворився на грудки, які не може обробити картоплезбиральна машина, адже вона просто застряє в такій землі.
Ситуація з капустою також не краща. Фермер Вадим Сивак, який вирощує капусту у Вінницькій області, каже, що в минулому році 1 га давав 50 тонн капусти, у цьому ж році — всього 15 тонн, тобто практично втроє менше.
У цьому році деякі фермерські господарства в Україні — овочева індустрія на 88,5% складається з невеликих сімейних ферм, а не великих агрохолдингів — збирали урожай цибулі в листопаді, хоча пізніше всього це потрібно робити у вересні. Багато капусти та столового буряка залишилося на полях. Причина — нестача людей і техніки.
«А зараз вже сніг, нічого робити на полях не можна», — говорить аграрний експерт Іван Томич.
Зазвичай, коли йдеться про внутрішній неврожай, тут на допомогу має прийти імпорт, але справа в тому, що ціни імпортних овочів і фруктів також зростають. Так, у листопаді світові ціни на продовольство досягли 19-річного максимуму, а Індекс продовольчих цін ФАО зріс у листопаді на 5,7% у річному вимірі. Це відбувається за таких обставин, коли Україна була змушена за 10 місяців 2024 року збільшити імпорт картоплі на 90% через відсутність власного. А імпортний дорожчий, оскільки його ще потрібно привезти.
«Традиційно ми імпортуємо всю екзотику та цитрусові. Тут ми внутрішнім виробництвом ніяк не допоможемо — не той клімат. А в останні осінні, зимові та перші весняні місяці ми імпортуємо понад 90% потреби тепличних огірків та помідорів. В Україні, за таких цін на енергоносії, через девальвацію, війну (руйнування, окупація, блекаути) вирощувати тепличні овочі в прохолодний сезон — нереально. На сьогодні огірки та томати дорожчі на 40%, ніж у минулому році, але від місцевого виробництва ці цінники не залежать», — говорить Олександр Хорєв, координатор проекту EastFruit Weekly Ukraine.
Враховуючи, що зростають ціни саме на борщовий набір, а картопля та овочі на борщ — не лише основа раціону багатьох сімей, але й військових у армії, пора визнати, що державні закупівлі їжі в нинішніх масштабах також підштовхують ціни вгору.
Так, у Казатині Вінницької області волонтери проекту «Мамин борщ» з червня 2022 року готують на фронт сухі борщі, але якщо тоді собівартість такого обіду становила близько 60 гривень, то зараз — вдвічі дорожче.
«Інший