ENTSO-E працює над можливостями збільшення імпорту електроенергії в Україну. "Укренерго" очікує ухвалення рішення до зими

електроенергія,електрика,світло,леп

Мережа системних операторів континентальної Європи ENTSO-E за запитом НЕК "Укренерго" опрацьовує можливості для збільшення міждержавного перетину для імпорту електроенергії з Європи до України і може ухвалити його до настання холодів.

Про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

"На наші дуже наполегливі прохання ENTSO-E зараз розраховує, яким чином можна обійти вузькі місця в європейській мережі й наскільки на зиму можна збільшити імпорт в Україну, щоб знизити дефіцит", – сказав Кудрицький.

Він зазначив, що "Укренерго" очікує таке рішення до зими, "в найближчі тижні-місяці".

Кудрицький звернув увагу, що пропускна спроможність української мережі для імпорту значна й набагато більша за 1700 МВт, дозволених сьогодні, а обмежувальним фактором є "певні вузькі місця на європейському боці".

"Безумовно, наша мета – мінімізувати дефіцит. Забезпечуючи можливості для імпорту, ми магістральною мережею підстраховуємо генеруючі потужності, що випали через атаки РФ, і доставляємо ресурс споживачам", – пояснив глава "Укренерго".

Він також зазначив, що роль імпорту буде дуже важливою доти, доки Україна не відновить зруйновані потужності й не побудує децентралізовану систему, "яка вже починає з’являтися".

Раніше радник прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко заявляв, що бум будівництва нової розподіленої генерації варто очікувати наступного року, дефіцит електроенергії взимку за середньостатистичних температур очікується на рівні 1,5 ГВт, що нижче, ніж у липні цього року.

Автор: Галина Ялівець




Резонанс

Теги