«Війна зайде в будинок кожного». Огляд політичних токшоу за 11 квітня 2024 року

«Війна зайде в будинок кожного». Огляд політичних токшоу за 11 квітня 2024 року

Ключовою темою всіх обговорень стало ухвалення парламентом закону про мобілізацію та дискусії довкола того, які проблеми чинних і потенційних військовослужбовців він розв’язує. Згадували також і заморожену допомогу від США, яку ніяк не могли винести на голосування.

11 квітня, «Вже на часі», Прямий

Участь узяли народні депутати: членкиня комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), перший заступник голови комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Євтушок (ВО «Батьківщина»), член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук («Слуга народу»), голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини й альтернативного розв’язання спорів комітету з питань правової політики Роман Бабій (МФО «Розумна політика»). Троє чоловіків та одна жінка.

Одразу ж зайшлося про ухвалений того дня в цілому закон про мобілізацію, який згодом підписав президент України. Серед наведених на старті етеру думок прозвучала і пряма мова топспікера Прямого, п’ятого президента України Петра Порошенка, який вщент розкритикував проголосований документ. «Де логіка?» — цікавилася ведуча Світлана Орловська, зауважуючи, що закон не унормовує питання демобілізації воїнів.

З різкою критикою щойно ухваленого закону виступила і представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко. Вона ганила владу за провалену комунікацію документа, бо це, мовляв, «зрада і ганьба». Президент, на погляд гості, від пояснень самоусунувся, а паралельно «країну кошмарять» «парубки з ДБР [...] та інших репресивних органів». Примітно, що згадане Держбюро розслідувань було створене саме за каденції однопартійця Геращенко Петра Порошенка.

Ірина Геращенко тим не менше не зупинялася. Додала про цензуру в телепросторі. Мовляв, до участі в телемарафоні запрошують лише військових, лояльних до Офісу президента. Ще бідкалася, що журналістів досі не пускають до зали засідань парламенту. На фоні гострої критики, що повертається в етери Прямого й потроху виходить на «довоєнний» рівень, гостя встигла почубитися з присутнім поруч «слугою народу» Юрієм Камельчуком. Той намагався відбитися: діалог парламентарів, урядовців і військових при ухваленні закону був. Та на захист позиції Ірини Геращенко стала ведуча. На погляд Світлани Орловської, документ фахово не прокомунікували. А для того до Верховної Ради нібито мали прийти президент і члени уряду.

Представник «Батьківщини» Сергій Євтушок теж не прихильник ухваленого законопроєкту. Мовляв, у чинних і потенційних захисників немає чіткої мотивації служити, новобранців погано готують і швидко кидають у бій. А двоє членів фракції Тимошенко, які віддали голоси «за», на погляд гостя, просто помилилися.

Не скидала обертів Ірина Геращенко. Опозиціонерка вказувала, що «влада говорить тільки про людей», але треба і модернізовувати оснащення. «Де 200 млн дронів минулого року?» — питалася депутатка. Побіжно цікавилася, чи їздять на передову представники монобільшості? Бо представники «ЄС», мовляв, «їздять у навчальні центри» і бачать ситуацію.

Деталі свіжоухваленого законопроєкту про мобілізацію взявся розтлумачити нардеп від монобільшості Юрій Камельчук. Він говорив, що документ унормовує додаткові виплати захисникам, враховує демобілізацію повернених із полону та скасовує строкову службу.

Наприкінці зайшлося про допомогу від США, яка на той день ще залишалася замороженою. Тут знову була активною Ірина Геращенко. Соратниця Порошенка наголошувала: «є провал дипломатії», тому не можна блокувати міжпарламентську діяльність. «Самі неспроможні — дайте людям, які є експертами з дипломатії», — говорила опозиціонерка. Аби глядачі достеменно зрозуміли, яких професіоналів нам ще не вистачає, долучилася ведуча. Світлана Орловська говорила: західних партнерів треба зацікавити надати Україні допомогу. Для того треба відправити туди «десант» дипломатів. Зокрема і п’ятого президента, у якого, на думку ведучої, є «істотні напрацювання» в цьому напрямку.

Традиційно в етерах Прямого левову частку реплік отримують представники «Європейської солідарності». Тому роботу парламенту теж коментувала Ірина Геращенко. На її погляд, Верховна Рада працює невідповідно до викликів нинішнього часу. Парламентарка навіть побачила «втрату інституційної спроможності державного управління». Принагідно гостя подякувала Прямому за майданчик, де представники опозиції можуть вільно говорити про поточні події. Ще додала, що монобільшість фактично розпалася, тож коаліцію треба переформатувати.

Коли ж представник провладної партії Юрій Камельчук намагався сперечатися з Геращенко щодо того, хто з гостей етеру скільки використав ефірного часу (мовляв, опонентка часто забирала слово), гостя витягла з кишені «жарт», який прихильники опозиційної партії тягають соцмережами вже кілька років. Мовляв, попередня команда давно вже не при посадах, але чинним можновладцям «і досі Порошенко й Геращенко штанці забруднили».

Юрій Камельчук жарту не оцінив

Згодом Камельчук і Геращенко сперечалися і щодо закону про мобілізацію. Опозиціонерка сказала, що її соратники зареєстрували власний законопроєкт, що унормовує питання демобілізації. Адже влада «армію зневажила». Під кінець впевненою заявою відзначилася ведуча. Світлана Орловська, заперечуючи нещодавні слова президента Зеленського, запевняла авдиторію: «Україна не програє навіть без допомоги партнерів». Головне, мовляв, об’єднатися довкола потреб держави, чого не спостерігається нині.

11 квітня, «Українська правда» (виходить на однойменному ресурсі)

Участь узяли народні депутати: член комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), заступниця голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла («Слуга народу»), військовослужбовець 3-ї окремої штурмової бригади, історик Олександр Алфьоров, аеророзвідниця, засновниця та керівниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська, командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Загалом троє чоловіків та дві жінки.

Очікувано присутні теж говорили про ухвалений закон про мобілізацію. На старті навели уривок інтерв’ю з головою фонду «Повернись живим» Тарасом Чмутом. Волонтер, зокрема, висловився на підтримку зниження мобілізаційного віку до 20 років. Ідею розкритикував нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Мовляв, далі маємо мобілізувати з 15 років? Адже величезний ресурс окупантів, на думку гостя, людьми не перемогти.

Що ж до згаданого законопроєкту, то він, на погляд все ще представниці «Слуги народу» Мар’яни Безуглої, «доволі м’який». Та чи готове суспільство до жорстких заходів, питалася депутатка? Про те, що документ мав містити жорсткіші норми щодо «ухилянтів», говорив і військовий Олександр Алфьоров. Не заперечує він і проти зниження віку мобілізації, бо нині в армії, мовляв, переважають люди категорії 45+.

Марія Берлінська, своєю чергою, говорити про мобілізаційний вік не стала, бо сама нині не служить, тож і коментувати тему не вважає коректним. Зате повторила багаторазово сказане на попередніх етерах: війна надовго, ми всі маємо «нести цей тягар», служити мають люди різних соціальних прошарків, а для перемоги конче потрібні сучасні технології. «Війна зайде в будинок кожного», — додав військовослужбовець Алфьоров.

Критикував щойно ухвалений законопроєкт нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Згадував, як веде з парламенту прямі ефіри в тіктоку, а глядачі навіть його називають «ухилянтом». Ще казав, що зареєстрував альтернативний законопроєкт для унормування демобілізації (про нього на Прямому згадувала соратниця Гончаренка Ірина Геращенко). Резервів для демобілізації у війську наразі недостатньо, говорила депутатка Мар’яна Безугла.

Олексій Гончаренко з ухваленим законопроєктом не згоден

Це підтвердив спершу боєць 3-ї штурмової Олександр Алфьоров, а трохи згодом і командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Останній запевняв: не можна відпускати із Сил оборони кваліфіковані кадри, бо їх немає ким замінити. А от відпочинок воїнам точно потрібен. Повторив захисник і озвучені ним же раніше тези: чоловіки й жінки вже по досягненні 18 років мають бути військовозобов’язаними та проходити спеціальну підготовку.

Як і колега Юрій Камельчук у студії Прямого, Мар’яна Безугла на «Українській правді» тлумачила важливі норми згаданого закону про мобілізацію. Згадала про акцент на рекрутингу до війська, покращення обліку потенційних та чинних захисників, унормування відстрочки та броні від мобілізації. Депутатці подобається «ізраїльська модель» війська, коли строкову службу проходять і жінки, і чоловіки.

Наприкінці етеру Олексій Гончаренко несподівано отримав «на горіхи» від ведучого. Роман Кравець цікавився в нардепа, чи не ніяково тому (з точки зору безпеки) було вести стрим у тіктоку із сесійної зали, в якій саме перебували бойові командири? Гість запевняв, що власної провини не вбачає. Мовляв, по тривозі присутні би покинули залу, та і взагалі, не зрозуміло, навіщо влада запросила військових лише на кільканадцять хвилин? Що дала широкому загалу саме трансляція Гончаренка, ведучий так і не допитався.

11 квітня, «Новий відлік», Суспільне

До спілкування долучилися народні депутати: членкиня комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Інна Совсун («Голос»), член комітету з питань правової політики Сергій Демченко («Слуга народу»), заступниця міністра оборони України 2021–2023 років Ганна Маляр, командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Загалом двоє чоловіків і троє жінок.

Якщо під час минулого випуску, що потрапив до попереднього огляду токшоу, у студії не було жодного представника влади чи лояльного до неї гостя, то нині ситуація вирівнялася. На ефір прийшли й представник монобільшості, і колишня заступниця міністра оборони. Втім, найактивніше себе поводили все одно опозиціонери.

Інна Совсун говорила, що командування не хоче демобілізації воїнів, а Ірина Геращенко казала, що захисники не мають гідної мотивації служити. Сергій Демченко переконував, що прибрати з ухваленого документа питання демобілізації просив особисто головнокомандувач Олександр Сирський.

Ірина Геращенко назвала ситуацію довкола закону «ганебною історією». Мовляв, воїнів у день голосування запросили до сесійної зали як «масовку», а президент Зеленський узагалі усунувся від коментування законопроєкту. Далі членкиня «Європейської солідарності» сказала, що її політсила «цензурована у телемарафоні», доступ, мовляв, мають тільки дотичні до влади промовці. «Це неправда», — заперечив ведучий Андрій Діхтяренко: представники опозиційних сил у слоті Суспільного вмикаються регулярно. Геращенко стверджувала, що їй там слова не надають. Кому в марафоні дають висловитися найчастіше, щомісяця досліджує «Детектор медіа».

Про неможливість демобілізації, як і в ефірі «Української правди», на включенні розповідав командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів «Ахіллес» 92-ї ОШБр Юрій Федоренко. Військовий повторив власну думку про те, що Україна наразі не має достатньо потужного резерву, аби звільнити тих, хто воює з перших днів, і при цьому зберегти обороноздатність. Таку позицію, певнив гість, підтримують і його побратими. Ірина Геращенко переконувала, що комунікувати про це мають представники влади, а не військові.

Про те, що демобілізація наразі неможлива, вела мову і заступниця міністра оборони України 2021–2023 років Ганна Маляр. На захист військових стала депутатка Інна Совсун із «Голосу», наголосивши, що її чоловік нині у війську і теж чекає змоги повернутися додому. «А коли йшов, то ж знав норму Конституції, що демобілізація неможлива завчасно?» — закинула Маляр. Це переросло в сутичку та сльози Совсун, котра побачила у словах опонентки зневагу до військових. Про інцидент, зокрема, писав і «Детектор медіа». Через розголос і критику Ганна Маляр згодом за сказане перепросила.

Ганна Маляр проти демобілізації

Тим часом представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, як молитву, повторювала фрази про те, що воювати мають не тільки люди, а і технології, а Зеленський самоусунувся від комунікації згаданого законопроєкту. Додала і те, що «у телемарафоні не кажуть правди», а «президент уникає складних тем». Коли зайшлося про дипломатію, соратниця Порошенка нагадала, що депутатам блокують відрядження «п’ять–шість менеджерів з Офісу президента» (прізвища не прозвучали).

Нардеп від монобільшості Сергій Демченко, своєю чергою, додав, що норма про консульські обмеження для так званих «ухилянтів», присутня у новому документі — незаконна. З цим погодилася навіть його ідеологічна опонентка Ірина Геращенко: вона певна, що Україна через це отримає чимало позовів до Європейського суду з прав людини.

11 квітня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

Розмову вели міністр закордонних справ 2014–2019 років Павло Клімкін, його колишня заступниця Лана Зеркаль, політкоментатор, нині військовий Кирило Сазонов, політичний коментатор Ігор Рейтерович. Загалом троє чоловіків та одна жінка.

Токшоу на каналі Наталії Мосейчук традиційно виділялося розлогими розмовами за темою і не тільки. Тому і тривало понад дві з половиною години, тоді як, наприклад, гості Романа Кравця у студії «Української правди» майже вклалися в одну. Спершу, зізналася ведуча, хотіли говорити про заморожену допомогу США. Та, зважаючи на ухвалення закону про мобілізацію, з нього і розпочали.

У студії показали кадри із сесійної зали парламенту, як народні обранці гучними оплесками вітали присутніх бойових командирів. А ще, трохи зненацька, подали пряму мову Петра Порошенка, який із парламентської трибуни розкритикував ухвалений закон ущент. «Закон не вирішує проблем ветеранів та рекрутингу», — додав критичний до влади політкоментатор Ігор Рейтерович.

Донька учасника «афганської війни» Наталя Мосейчук не вперше у проєкті говорила, як після вторгнення влада знехтувала воїнами, фактично забувши про них. Не те, мовляв, що американців — учасників війни у В’єтнамі, яких у США досі шанують як героїв.

Ексзаступниця очільника МЗС Лана Зеркаль під час довгих розмов у студії згадала і про шкоду онлайн-казино. На жаль, автор петиції про обмеження азартних ігор онлайн, військовослужбовець Павло Петриченко 15 квітня загинув на фронті. Коли присутні повернулися до обговорення закону про мобілізацію, ведуча цікавилася, чи розв’яже документ проблему браку людей у війську? Ігор Рейтерович відповів, що нині навіть не зрозуміло, скільки ще треба мобілізувати?

Далі таки зайшлося про (не)допомогу США. Наталя Мосейчук питала гостей, чи означає зволікання те, що Сполучені Штати вже не є супердержавою? Ігор Рейтерович винуватив у ситуації «кризу в середовищі республіканців», а ексочільник МЗС Павло Клімкін бачив у всьому «великий позитив для Європи». Де, мовляв, змушені думати про глобальну безпеку, не спираючись на підтримку США. Хай там як, без допомоги Штатів зараз ніяк, підсумував гість.

Павло Клімкін шукає логіку в діях США

Вийшовши на зв’язок, раніше політичний коментатор, а нині військовослужбовець Кирило Сазонов теж мовив про мобілізацію. Питань до закону багато, вважає захисник, але він давно був на часі. Про демобілізацію, певен гість, наразі говорити зарано. Що ж до боєприпасів, то ще влітку 2023-го за ними, сказав Сазонов, був паритет, але нині ворог переважає.

Далі ведуча дорікнула, що деякі медійні постаті беруть занадто активну участь у «срачах по цирках і телемарафонах». Лана Зеркаль додала, що такі суперечки грають на руку Росії. Потому повернулися до допомоги від США. Ігор Рейтерович питався: «А що зробили ми? Витратили на лобізм 365 тисяч доларів?». Павло Клімкін певнив: треба достукатися до свідомості американців.

Трохи часу присутні в «Темі» приділили й поширюваному в медіа «мирному плану», який начебто просуває турецька верхівка. У ньому, нагадаємо, йдеться про заморожування війни на наявній лінії розмежування, невступ України до НАТО щонайменше до 2040 року, подальші референдуми на окупованих Росією територіях тощо. Павло Клімкін не мав сумніву, що документ «написаний у Росії» та що наша влада території не віддасть. Втім, заморожування війни не виключив. Також ексміністр певен, що можлива ще одна ескалація у світі, участь у якій візьме і Китай.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись




Резонанс

Теги