Іран хоче не допустити розростання конфлікту з Ізраїлем і залучення США, — ЗМІ

Читать на русском

Іран хоче не допустити розростання конфлікту з Ізраїлем і залучення США, — ЗМІ

Іран хоче не допустити розростання конфлікту з Ізраїлем і залучення США, — ЗМІ

За словами Рази Зіммта, експерта з Ірану з тель-авівського аналітичного Інституту досліджень національної безпеки (INSS), напад Ірану був передбачуваним. США також попереджали Тель-Авів про підготовку атаки.

Іран уперше в історії атакував Ізраїль зі своєї території. Вночі 14 квітня було випущено понад 300 безпілотників і ракет по Ізраїлю, що стало безпрецедентною ескалацією багаторічного конфлікту.

Про це пише Der Spiegel.

Для Раза Зіммта, експерта з Ірану з тель-авівського аналітичного Інституту досліджень національної безпеки (INSS), такий розвиток подій був передбачуваним. Після удару 1 квітня по іранському консульству в Дамаску загинули генерали Корпусу вартових ісламської революції. Зі свого боку, США передали Тель-Авіву кілька попереджень про підготовку атаки.

Тегеран, зі свого боку, відповів не так, як раніше, через проксі-угруповання.

"Іранці вирішили піти на більший ризик, тому що хотіли відновити стримування Ізраїлю", — зазначив Зіммт.

За кілька тижнів до удару по посольству в сирійській столиці іранські ЗМІ писали, що терпіння вичерпане перед обличчям дедалі жорстокіших атак Ізраїлю в Сирії та Лівані.

"Тепер реакція мала бути жорсткішою, ніж будь-коли раніше", — пояснив ізраїльський аналітик.

Плануючи напад, Тегеран, імовірно, також зважав на те, яким буде захист Ізраїлю та його партнерів. Спільно з Йорданією, Великою Британією, Францією і, насамперед, США, ізраїльські військові збили "99%" снарядів у повітрі, заявив у неділю представник армії Даніель Хагарі. Крім ізраїльських систем оборони Arrow і "Залізний купол", імовірно, використовували й засоби радіоелектронного придушення. Ізраїльські ЗМІ писали, що в обороні брала участь і Саудівська Аравія. А міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що тільки американські військові перехопили "десятки" ракет і безпілотників, випущених з Ірану, а також Іраку, Ємену та Сирії.

Водночас Іран хоче не допустити розростання конфлікту із залученням США. Місія Ірану при ООН закликала Вашингтон триматися якомога далі від конфлікту з Ізраїлем, а атаку назвали відповіддю "на агресію сіоністського режиму".

Вибір цілей також показує, що іранців більше турбував зовнішній ефект. Град безпілотників і ракет класу "земля-земля" спрямовувався не на населені пункти, а на цілі на периферії: Голанські висоти й авіабазу Неватім у пустелі Негев. Ці цілі стратегічно важливі, але далекі від Тель-Авіва та Хайфи.

Ізраїль може відкласти відповідь, щоб спочатку послабити тиск

На цьому тлі президент США Джо Байден, як повідомляється, поінформував прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, що його країна не братиме участі в ізраїльській відповіді.

На думку Німрода Горена, засновника аналітичного центру "Мітвім" і дослідника Вашингтонського інституту Близького Сходу (MEI), напад Ірану з використанням такої великої кількості ракет і безпілотників "історичний і змінює правила гри". Це показує, наскільки ослаблений Ізраїль після шести місяців війни в Секторі Гази. Саме тому Іран наважився піти на подібне.




Резонанс

Теги