Армія РФ ударила по Трипільській ТЕС новітніми ракетами Х-69, - Defense Express

Читать на русском

Армія РФ ударила по Трипільській ТЕС новітніми ракетами Х-69, — Defense Express

Армія РФ ударила по Трипільській ТЕС новітніми ракетами Х-69, — Defense Express

Російська Федерація вранці 11 квітня завдала удару по Трипільській ТЕС новітній крилатій ракеті Х-69. Про це свідчать виявлені уламки.

Про це повідомляє Defense Express.

За отриманою інформацією, дальність запуску російських ракет становить близько 400 км. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 км як чергової ітерації Х-59МК2.

Використання Росією ракет Х-69

Це вже не перше використання цієї ракети для удару по Україні. У лютому цього року вже згадувалося, що РФ почала ними бити Україною, а поодинокі випадки використання були ще 2023 року. Пізніше цю неофіційну інформацію було підтверджено завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) про дослідження уламків Х-69.

Варто зазначити, що Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запускають із літаків Су-34 та Су-35. При цьому вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57.

Що відомо про ракету

Наявні досі дані про ракету свідчили про дальність до 290 км, проте на практиці вона виявилася більшою. Вага бойової частини декларувалась у межах 310 кг. Система наведення ракети, за деклараціями, аналогічна, як і Х-101 – супутникова навігація з схибленими антенами "Комета-М", а також інерційна. Її головна особливість – можливість наднизького польоту на висоті 20 метрів, що нижче можливостей Х-101.

Цікаво й те, що хоча ракета дозвукова і має меншу бойову частину, ніж "гіперзвуковий" Х-47М2 "Кинжал", але використанням саме її для удару по Тріпольській ТЕС можна вважати найгіршою ситуацією.

Чим небезпечна Х-69

Результат її удару свідчить про можливість її проникнення повз виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, запуск ракети з літака нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС і МіГ-31К.

А запуск її з Су-34 або Су-35 може свідчити про масовіший характер через більшу кількість носіїв. Але це можливо, якщо в Росії налагодять її серійне виробництво.

Дальність застосування ракети в 400 км достатньо для ураження значної кількості об’єктів на території України з літаків тактичної авіації, які можуть наближатися до кордону або до лінії фронту на дальність 50-70 км.




Резонанс

Теги