Зеленський про мобілізаційний закон: «деякі зміни допоможуть військовому керівництву»

«Зафіксовано деякі зміни до деяких норм, які допоможуть військовому керівництву. Там не лише про тих, кого мобілізують. Там важливі питання про війська, які постійно на фронті» – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що схвалений сьогодні закон про мобілізацію допоможе військовому керівництву.

«Мобілізація відбувається згідно з термінами відповідного законодавства, триває кожні три місяці. Багато всього, багато маніпуляцій, російського наративу щодо зриву мобілізації в Україні тощо. Зверніть увагу на факти. Мобілізація постійно триває, як це і має бути, згідно з законодавством, у воєнний час, під час війни. Щодо закону, або одного із законів, які стосуються змін у мобілізації, того, що було проголосовано сьогодні вранці, за запитом наших військ, військового керівництва, є певні зміни в мобілізації. І, згідно з цією мобілізацією, так, є посилення контролю щодо ухилянтів», – сказав він під час брифінгу у Вільнюсі.

Водночас Зеленський зауважив, що «будь-яка людина навіть без цього закону, яка порушувала закон мобілізації, і була в мобілізаційному віці, і вона була ухилянтом або ще щось робила поза законом, вона й так порушувала те чи інше законодавство».

«Тут зафіксовано деякі зміни до деяких норм, які допоможуть військовому керівництву. Там не лише про тих, кого мобілізують. Там важливі питання про війська, які постійно на фронті. Відпустки, покращення ротацій тощо», – зазначив президент.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила в цілому закон про мобілізацію. Із документа вилучили положення щодо демобілізації військовослужбовців, за словами парламентарів, відповідну правку на засіданні 11 квітня підтримали 227 народних депутатів.

Як пояснили у Міноборони, через оперативну ситуацію на фронті Генеральний штаб Збройних сил України висловив побажання, щоб норми щодо демобілізації були розглянуті в окремому законопроєкті. За словами речника Міністерства оборони Дмитра Лазуткіна, «є доручення від парламентського комітету розробити протягом восьми місяців новий закон, який буде стосуватися безпосередньо ротації та демобілізації».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада кожні три місяці продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум




Резонанс

Теги