Нова залізниця РФ окупованих територіях: у розвідці Британії розповіли про мету її створення і вразливість

Росія будує нове залізничне сполучення, задля підтримки своєї активності в Маріуполі, але воно є вразливим до українських ударів системами дальньої дії, повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

«Це залізничне сполучення пролягає через територію, яку можуть вражати українські високоточні системи дальнього радіусу дії. Ця гілка відновлює залізничне сполучення, перерване бойовими діями в районі Донецька. Цілком ймовірно, що однією з безпосередніх цілей нової лінії буде підтримка російської активності в Маріуполі», – йдеться у повідомленні.

У британській розвідці нагадують, що у портовому місті, зруйнованому Росією у 2022 році, був розташований металургійний комбінат «Азовсталь» та інші об’єкти важкої промисловості, які наразі серйозно пошкоджені, але Росія може спробувати їх відремонтувати та експлуатувати в майбутньому.

18 березня 2024 року президент Росії Володимир Путін оголосив про будівництво залізничної лінії з Ростова-на-Дону через тимчасово окуповані Росією території України до Криму. За словами Путіна, нова лінія забезпечить дублювання Керченського мосту.

Нова залізнична лінія має довжину майже 60 км і була побудована за вісім місяців. У розвідці Британії зауважують, що це майже напевно один з найбільших інфраструктурних проєтів, здійснених Росією на тимчасово окупованих територіях України.

Восени 2023 року російська влада заявила про початок будівництва залізниці, яка має зʼєднати Ростов-на-Дону з Кримом. Тоді повідомлялося, що будівництво нібито вже розпочалося «з боку Донецька».

У розвідці Британії зауважили, що Росія продовжує підтримувати та вдосконалювати залізницю в окупованій частині України, зокрема будує нову гілку до Маріуполя – «це, ймовірно, може прискорити логістику на Запорізький фронт».

Форум




Резонанс

Теги