Корупція на "Укрзалізниці": Суд арештував підозрюваного експосадовця із заставою на 13 мільйонів

уз

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) узяв під варту колишнього заступника директора філії "Центр забезпечення виробництва" АТ " Укрзалізниця " Олексія Онисимюка, якого підозрюють в одержанні хабара у виді автівки Toyota Camry.

Таке рішення ВАКС ухвалив 25 травня, повідомляє "Слово і діло".

"Строк тримання під вартою, з урахуванням строку досудового розслідування та часу фактичного затримання, визначити на 60 днів, тобто до 21 липня 2023 року включно. Взяти підозрюваного під варту у залі суду", – йдеться у рішенні суду.

Водночас суд визначив підозрюваному альтернативний запобіжний захід у виді застави розміром 13,42 млн₴ У разі внесення коштів на нього покладуть низку обов’язків.

Читайте також: Дружина очільника БЕБ продає заводам "Укрзалізниці" деталі за завищеними цінами та має ще 20 бізнесів, – ЗМІ. ВIДЕО

Як повідомлялося, у травні НАБУ і САП викрили схему отримання хабаря посадовцем "Укрзалізниці" за сприяння в укладенні договорів з "потрібними постачальниками" для потреб залізниці. Тоді затримали заступника директора філії "Центр забезпечення виробництва" Олексія Онисимюка, в "Укрзалізниці" заявили, що звільнили цього посадовця ще до його затримання.

За даними слідства, за свої "послуги" він отримав новий автомобіль Toyota Camry, придбаний в автосалоні за 1,55 млн₴ За це він сприяв в укладенні контрактів з потрібними "постачальниками", а також діяв в їх інтересах під час виконання контрактів і проведення оплати.

30 травня детективи НАБУ провели обшуки у керівництва "Укрзалізниці" у справі, яка пов’язана із закупівлями. За даними ЗМІ, обшуки також проводилися у службовому кабінеті самого голови правління "Укрзалізниці" Євгена Лященка. Сам Лященко підтвердив, що дав пояснення детективам НАБУ.

В рамках цієї справи 22 травня НАБУ провело обшуки в директора з економічної та інформаційної безпеки АТ"Укрзалізниця" Едуарда Кріцина. Він контролює службу внутрішньої безпеки "Укрзалізниці", яка має стосунок до всіх тендерів компанії. До цього Кріцин працював у СБУ і був пов’язаний із Артемом Шилом, наближеним до заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, який "курує" правоохоронні органи.

Нагадаймо, у березні Кабінет Міністрів призначив головою правління АТ "Укрзалізниця" Євгена Лященка строком на два роки. До цього Лященко займав посаду члена правління залізниці й відповідав за фінансовий блок питань у компанії.

З 2012 року він обіймав посаду фінансового директора "Медіа Група Україна", а з 1 липня 2014 року був призначений директором холдингу, який був частиною медіабізнесу групи SCM Ахметова, де працював аж до 2019 року.




Резонанс

Теги