Понад 85% зареєстрованих в Україні індустріальних парків насправді не працюють,

гетманцев

З понад 70 офіційно зареєстрованих індустріальних парків реально працює лише близько 10.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram.

"Нині важливо не стільки множити нові індустріальні парки (а з тих більш ніж семи десятків, що вже є, працюючими можна вважати лише близько десятка), а глибоко розібратись у питанні – а що пішло "не так" за останні чверть століття існування індустріальних парків та технологічних парків?", – написав Гетманцев.

Він зауважив, що не у всіх зареєстрованих індустріальних парків є керуюча компанія.

"Якщо ще не у всіх ІП є навіть керуюча компанія, наявність у них резидентів – взагалі рідкість, а останнє оновлення інформації про діяльність індустріальних парків на сайті Мінекономіки, відповідального за цей напрямок, датується вереснем 2023 року – то щось все таки "йде не так", – додав Гетманцев.

Він зазначив, що останнім часом реєструють все більше нових індустріальних парків, водночас з держреєстру поступово виключаються інші індустріальні парки, створені у минулому десятиріччі.

Водночас депутат наголосив на необхідності розібратись, що саме заважає розвитку індустріальних парків в Україні і чому цього досі не відбулось.

Гетманцев нагадав, що закон про індустріальні парки було прийнято ще влітку 2012 року, а правові засади для створення подібних об’єктів були закладені ще у 1999 році з прийняттям закону "Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків (ТП)".

"Тож чверть століття – достатній період, щоб плани і проекти перетворились на конкретні результати, а роль індустріальних та технологічних парків ми вже могли вимірювати через їх частку у ВВП. На жаль – цього не трапилось. Не можу розповісти своїм читачам переконливі історії успіху українських ІП, які можна було б ставити за взірець", – додав Гетманцев.

Читайте також: Кабмін виключив із реєстру індустріальних парків проєкт Bionic Hill Хмельницького

Як повідомлялося, минулого тижня Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державного стимулювання створення індустріальних парків. У бюджеті на 2024 рік на це передбачено 1 млрд₴

Крім того, уряд скоригував Порядок надання коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об’єктів суміжної інфраструктури, необхідних для їх створення та функціонування.

Розподіляти підтримку з держбюджету буде нова державна установа "Офіс розвитку індустріальних парків".

Автор: Михайло Орлюк




Резонанс

Теги