Залужний прокоментував заяву Зеленського про додаткову мобілізацію 500 тисяч українців

залужний

Військове командування України не давало запиту з визначеними цифрами щодо кількості необхідних для мобілізації людей, але має розрахунки потреб Збройних сил України у бійцях.

Про це головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив в ефірі телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Почнемо з того, що військове командування жодного запиту не робило на якісь цифри тощо. Військове командування продовжує виконувати функції захисту своєї держави, відповідно, формує свої запити: запити на боєприпаси, зброю і на людський ресурс. Це робиться на постійній основі, і якимось окремим форматом, окремим заходом або на Кабмін, або на Верховну Раду – ми таке не здійснюємо", – сказав Залужний.

Він наголосив, що військове командування здійснює свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким наділене.

"Що стосується безпосередньо цієї цифри – ми ту цифру сформували. Ми відповідно сформували і на наступний рік. Вона, звісно, враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати протягом року. Відповідно, озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників, я не можу. Це є військовою таємницею", – пояснив Залужний.

Читайте також: Реєстр боржників та обмеження права керувати авто: що пропонує Кабмін за ігнорування повістки

Він також наголосив, що питання відстрочок від мобілізації не належить до його компетенції, для цього є центральні органи виконавчої влади.

"Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди у військо й могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку матиме відстрочку чи не матиме відстрочки, кого призиватиме держава – на сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити", – сказав Залужний.

Він наголосив: "Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій".

Водночас він уточнив, що виключення з нового законопроєкту про мобілізацію такого поняття, як "обмежено придатний", дасть змогу зрозуміти, "чи є сенс далі оперувати такими поняттями, як "інвалід ІІ і ІІІ групи".

"У тому законопроєкті ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", – ред.) ... ми погодилися, що потрібно залишити два поняття в нашому законодавстві: це людина, яка придатна до військової служби, і людина, яка не придатна до військової служби. Позбувшись такого поняття, як "обмежено придатний", відповідно, ми дамо відповідь на запитання "придатний — не придатний".... ми зрозуміємо, чи є сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід другої групи та інвалід третьої групи", – сказав Головнокомандувач ЗСУ.

Він наголосив, що рішення про придатність до військової служби людини визначає не інвалідність, а військово-лікарська комісія.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський минулого тижня на пресконференції заявив, що Головнокомандувач та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч чоловіків, на це треба знайти додатково 500 мільярдів гривень.

Напередодні Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти про зміну правил мобілізації та посилення покарання за ухилення від неї.

Автор: Михайло Орлюк




Резонанс

Теги