Міноборони за чотири місяці заощадило на тилових закупівлях понад 3,5 мільярда

міноборони

Міністерство оборони завершило реформу закупівель тилового майна. Відтепер всі функції тилових закупівель перейдуть до "Агенції закупівель у сфері оборони" (ДП "Державного оператора тилу"). Відтак , за чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад 3,5 млрд₴

"Щоб не перервати своєчасне постачання тилового майна до ЗСУ у перехідний період, впродовж останніх місяців Міноборони продовжувало самостійно укладати відповідні угоди з урахуванням принципів прозорості, якості та економії бюджетних коштів. Майже 100% тилових закупівель вийшли на Prozorro. Загалом за період з 6 вересня до 31 грудня укладено 186 договорів на суму понад 17 млрд грн", – сказано в повідомленні Міноборони.

Щодо харчування, то за вказаний період Міноборони провело 39 закупівель за спрощеною процедурою на суму понад 10 млрд₴ Потенційні постачальники подали 263 пропозиції. Міноборони відібрало 26 компаній (раніше було 10). Завдяки конкуренції зменшилась вартість харчування військовослужбовців.

Результат – на перший квартал 2024 року усі військові забезпечені харчуванням, водою та посудом.

"В Одеській та Вінницькій області торги ще тривають – деякі компанії намагаються їх зірвати. Але на харчування бійців це не вплине. У випадку, якщо договори вчасно не укладуть, продукти постачатиме компанія-переможець із сусідньої області", – повяснили в Міноборони.

Стосовно пально-мастильних матеріалів, то за аналогічний період Міноборони уклало 51 договір на суму понад 5,5 млрд₴ Це 93,5 тис. тонн пально-мастильних матеріалів, зокрема 18 мастил за стандартами НАТО. Все отримано в повному обсязі.

Речове забезпечення: за аналогічний період Міноборони уклало 99 договорів на суму понад 3,2 млрд грн (зокрема, 14 договорів на засоби індивідуального захисту – бронежилети, шоломи, навушники) на суму 1,7 млрд₴ Близько 91% майна вже закуплено.

Також уперше Міноборони:

  • придбало 50 тис. комплектів жіночої форми. У 2024 році її вже видаватимуть;

  • закупило 100 тис. електричних грілок (а також 300 тис. хімічних);

  • придбало та отримало 15 тис. активних навушників (навушники для захисту військовослужбовців під час потужних вибухів).

Загальна економія за всіма закупівлями – понад 3,5 млрд грн (приблизно 20% від запланованої суми на закупівлі).

Загалом у 2023 році для тилового забезпечення Збройних Сил Міністерством оборони було закладено 97 млрд₴ Контракти укладені на усі 100% бюджету.

Надалі всі функції тилових закупівель перейшли до "Агенції закупівель у сфері оборони" (ДП "Державного оператора тилу").

Автор: Галина Ялівець




Резонанс

Теги