Росія постачає нафту до КНДР на порушення санкцій ООН – FT

Північнокорейське судно

Росія почала безпосередньо постачати нафту до Північної Кореї, попри санкції ООН проти Пхеньяна, запроваджені у 2017 році у відповідь на випробування ядерної зброї. Про це пише газета Financial Times.

За даними видання, постачання нафти розпочалося 7 березня – це перші документально підтверджені постачання з моменту запровадження санкцій ООН. Відповідно до супутникових знімків, у березні з російського порту Східний на Далекому Сході вийшли щонайменше пʼять північнокорейських танкерів із нафтопродуктами. Потім два кораблі вирушили до північнокорейського порту Чхонджин, де, мабуть, розвантажилися, пише Financial Times.

За словами наукового співробітника Королівського обʼєднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джозефа Бірна, деякі з цих суден внесені до списку ООН – це означає, що їм не можна навіть заходити до іноземних портів.

«Ці постачання нафти є повномасштабним нападом на режим санкцій, який зараз перебуває на межі краху», – заявив Гʼю Ґріффітс, колишній координатор групи ООН, яка стежить за дотриманням санкцій щодо КНДР.

Як зазначає Financial Times, у серпні 2023 року КНДР стала постачати Росії боєприпаси, які Москва використовує у війні проти України. За даними RUSI, порт Східний також використовувався як перевалочний пункт для російських суден, які, ймовірно, брали участь у постачанні зброї.

«Те, що ми бачимо зараз, – це чітка бартерна домовленість «зброя в обмін на нафту», яка відкрито порушує санкції, які Володимир Путін підписав особисто», – наголосив Гʼю Ґріффітс.

Як пише газета, речник Кремля Дмитро Пєсков відмовився від коментарів.

У лютому газета The New York Times повідомила, що Росія в обмін на боєприпаси дозволила КНДР отримати доступ до світової фінансової системи, а також розблокувала частину північнокорейських активів, які потрапили під санкції ООН. Крім того, джерела кажуть, що Москва дозволила Пхеньяну відкрити рахунок у банку на території фактично контрольованої РФ Південної Осетії. Грузія вважає цю територію окупованою.

У жовтні 2023 року радник із нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Північна Корея надала Росії партію озброєнь. Білий дім оприлюднив знімок, на якому, як стверджується, видно партію боєприпасів зі складу в КНДР. Озброєння завантажили на судно під російським прапором та відправили на склад на південно-західному кордоні Росії.

Сім країн-членів Ради безпеки ООН звинуватили Росію в порушенні ембарго на військово-технічне співробітництво з Пхеньяном.

Форум




Резонанс

Теги