Мобілізація в Україні: військовозобов’язані мають з’явитися до ТЦК навіть у разі, якщо вони це робили у 2023 році

Читать на русском Read in English

Мобілізація в Україні:  військовозобов’язані мають з’явитися до ТЦК  навіть у разі, якщо вони це робили у 2023 році

Мобілізація в Україні: військовозобов’язані мають з’явитися до ТЦК навіть у разі, якщо вони це робили у 2023 році

Чоловіки можуть не стояти в черзі до ТЦК та надіслати персональні дані поштою, пояснив адвокат. На його думку, таких людей не каратимуть. Коли настане час, їм зателефонують і запросять до військкомату.

Військовозобов’язані мають з’явитися до Територіальних центрів комплектування (ТЦК та СП) навіть у разі, якщо вони це робили у 2023 році. Якщо вони не можуть витрачати час на стояння в чергах, можна використовувати пошту для оновлення даних. Про те, як правильно оновити військово-облікові дані адвокат Микола Максимов розповів в ефірі порталу "Київ 24".

Максимов пояснив, що потрібно робити чоловікам, щоб не отримати звинувачення в ухиленні від заходів військового обліку. Є побоювання, що деякі громадяни стануть "ухилистами", якщо вирішать, що їм не потрібно йти до ТЦК, або якщо вони не зможуть туди дістатись через великі черги.

За словами адвоката, в обох випадках потрібно сконтактувати із працівниками військкомату, оскільки у законі про посилення мобілізації немає винятків.

Якщо громадянин відвідував військкомат у 2023 році, він також має оновити військово-облікові дані, наголосив Максимов. Зокрема, людина має повідомити своє місце перебування. Передбачено, що це можна зробити у спрощеному режимі, який ось-ось запрацює. На сьогодні передбачено два спрощені варіанти — через електронний кабінет та через ЦПАУ.

Якщо громадянин раніше не бував у військкоматі і не проходив військово-медичну комісію, йому обов’язково слід йти до ТЦК, наголосив співрозмовник журналістів.

"Ті, хто не оновлював, і якщо є необхідність пройти медичну комісію, то треба з’явитися саме до територіального центру комплектування", — пролунало в ефірі.

Якщо ж людина прийшла у військкомат і не змогла відстояти черги, то може зв’язатися з військкоматом поштою. Зокрема, громадянин може надіслати до ТЦК листа, в якому пояснити, що він намагався прийти, але не зміг, та надати мінімум інформації — дату народження, місце проживання, контактні дані. Такої людини не повинні переслідувати та карати (наприклад, забороняти керувати авто), – пояснив Максимов. Коли у працівників ТЦК стане більше часу, то йому зателефонують і викличуть.

"Я думаю, що коли черги зменшаться, то такій людині або зателефонують і запропонують з’явитися до територіального центру комплектування, або зв’яжуться якимось іншим способом", — пояснив адвокат.




Резонанс

Теги