Велика Британія виділила $190 мільйонів на відновлення енергетики України

зеленський,сунак

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів ($186,5 млн) на зміцнення енергетичного сектора України, а також продовжує працювати з партнерами з G7, щоб допомогти захистити українську енергосистему,

Про це оголосив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Голланд, повідомляється на сайті британського уряду.

"У рамках своєї безжальної кампанії Росія, як вона сама визнала, навмисно й систематично атакує енергетичну систему України... Мільйони людей зіткнулися з перебоями в електро-, тепло- та водопостачання, що погіршило гуманітарну ситуацію в прифронтових районах", – наголосив Голланд.

Він нагадав, що 11 квітня Росія знищила одну з найбільших в Україні Трипільську ТЕС.

"Напади Росії знову не змогли зламати дух України. І Україна долатиме ці виклики не сама. Велика Британія посилює зусилля з підтримки України та виділила майже 150 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку енергетичного сектора України", – сказав постійний представник.

Він додав, що Велика Британія продовжує співпрацю з партнерами G7+, щоб допомогти Україні захистити та відновити свою енергетичну систему.

Що відомо про наслідки останніх атак РФ на енергетику України

Як повідомлялося, внаслідок останніх ворожих обстрілів Україна втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії, зазначав міністр енергетики Герман Галущенко.

Під час найбільшої за час повномаштабної війни атаки на українську енергетику 22 березня вісім ракет влучили у ДніпроГЕС, через це станція припинила роботу. За даними "Укргідроенерго", внаслідок цього компанія втратила 20% генеруючих потужностей. Крім того, великих пошкоджень зазнала Харківська ТЕЦ-5, вона зупинила роботу.

Група ДТЕК спочатку оцінила втрати внаслідок масованої ворожої атаки на українську енергосистему 22 березня у "близько половини" своїх генеруючих потужностей. Після масованої атаки 29 березня компанія заявила, що пошкоджень зазнали 80% енергоблоків ТЕС.

У державному "Центренерго" заявляли, що 29 березня ударами росіян знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне "Центренерго" втратило 100% генерації.

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки в ніч на 29 березня стали Канівська та Дністровська ГЕС, заявив президент Володимир Зеленський.

Автор: Михайло Орлюк




Резонанс

Теги