Заступник генпрокурора Вербицький мешкає у будинку за пів мільйона доларів, купленому в 6 разів дешевше

Читать на русском Read in English

Заступник генпрокурора Вербицький мешкає у будинку за півмільйона доларів, купленому в 6 разів дешевше

Заступник генпрокурора Вербицький мешкає у будинку за півмільйона доларів, купленому в 6 разів дешевше

«Схеми» з’ясували, що будинок, в якому оселився Вербицький – це двоповерховий таунхаус в елітному котеджному містечку «Коник» у Києві.

Заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький живе в будинку в елітному котеджному містечку «Коник» в Києві, який його небіж придбав за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень – що відповідно до ринкових цін є заниженою у 6 разів вартістю. Це виявили «Схеми» (проєкт Радіо Свобода). Раніше ДБР відкрило кримінальне провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка «Коник», в якому процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора, де заступником голови є Вербицький. Нині активних дій по цьому провадженню немає, арешти на майно забудовника зняті, йдеться у розслідуванні. Сам Вербицький на запитання про занижену ціну на таунхаус заявив, що йому відома «лише вартість, яка була зазначена у договорі». Щодо кримінальної справи заступник генпрокурора зазначив, що прокурорський нагляд за розслідуваннями ДБР «не входить до його повноважень».

У своїй майновій декларації за 2023 рік заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький вказав, що з 3 листопада 2023 року орендує будинок площею 155 квадратних метрів. «Схеми» з’ясували, що будинок, в якому оселився Вербицький – це двоповерховий таунхаус в елітному котеджному містечку «Коник» у Києві.

На сайті забудовника вказано, що цей двоповерховий котедж з назвою QDRO tetra, «спроєктований за сучасними технологіями, з використанням екологічних матеріалів».

Знімок екрану з сайту забудовника котеджного містечка «Коник» qkxiqdxiqdeihrant

Знімок екрану з сайту забудовника котеджного містечка «Коник»

Власник таунхаусу – бізнесмен Віктор Павільч з Одещини, де раніше Вербицький працював заступником прокурора області. Павільч володіє компаніями, які займаються добуванням декоративного та будівельного каменю, наданням майна в оренду та експлуатацію.

Як встановили «Схеми», 26 жовтня 2023 року Павільч видав небожу Вербицького Євгенію довіреність на представництво інтересів, а вже наступного дня, 27 жовтня, Євгеній Вербицький оформив право власності на таунхаус разом із землею на ім’я Павільча.

Сума угоди – 2,8 мільйони гривень: 2 мільйони гривень за будинок та 800 тисяч гривень за землю, свідчать договори купівлі-продажу, які є у розпорядженні «Схем».

Продавець за договором – Олександра Мараховська, інтереси якої за довіреністю представляла Оксана Яцина, яка є керівником компанії-засновника «ЗВ Девелопмент» – забудовника котеджного містечка «Коник».

На підписанні угоди був присутній і сам Дмитро Вербицький, про що свідчать записи з камер спостереження котеджного містечка за той день, отримані від джерел «Схем» із доступом до цих відео.

На підписанні угоди був присутній і сам Дмитро Вербицький

На підписанні угоди був присутній і сам Дмитро Вербицький

Журналісти звернули увагу на вартість майна – понад 2 мільйони гривень, при тому, що ринкова ціна такого самого таунхаусу становить близько 470 тисяч доларів – згідно з оголошеннями про продаж аналогічного житла в цьому котеджному містечку та рекламних промо.

В українській валюті станом на зараз це понад 18,5 мільйонів гривень.

Ринкова ціна такого самого таунхаусу становить близько 470 тисяч доларів

Ринкова ціна такого самого таунхаусу становить близько 470 тисяч доларів

Також журналісти зв’язались із представницею забудовника, щоб уточнити вартість такого майна площею 155 квадратних метрів, на що вона відповіла, що «нижче 200 тисяч доларів» такі будинки в «Конику» «точно не продають».

«Якщо є значна різниця між вартістю майна в договорі та його ринковою ціною, це, можна сказати, є маркером схеми оптимізації оподаткування», – вважає незалежний експерт та консультант з нерухомості Євгеній Полунов.

Починаючи з травня 2020 року ДБР розслідує кримінальне провадження щодо незаконного відчуження земельних ділянок, які перебували в комунальній власності Києва та на яких згодом звели котеджне містечко «Коник». Процесуальне керівництво у цій справі здійснює Офіс генерального прокурора.

Котеджне містечко «Коник»

Котеджне містечко «Коник»

Останнє судове засідання у цій справі відбулося у листопаді 2022 року, під час якого Печерський районний суд скасував арешт майна, яке належить забудовнику котеджного містечка.

За даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, поінформованих із станом справи, жодних слідчих дій в цьому провадженні за останній рік здійснено не було, як і не повідомляли про підозри.

У коментарі «Схемам» Вербицький зазначив, що «йому відома лише вартість, яка була зазначена у договорі».

«Згідно із законом завжди проводиться оцінка майна, яка зазначається в договорі», – додав заступник генпрокурора.

На уточнення, чи не вважає він можливим ухиленням від сплати податків купівлю його племінником по довіреності нерухомості, вшестеро дешевше ринкової вартості, відповів: «Зазначений будинок має ряд недоліків і потребує додаткових фінансових вкладень».

Свою присутність в день укладання угоди Вербицький пояснив тим, що син власника будинку Віктора Павільча – Максим, з яким він знайомий «зі студентських років» і дружать родинами, попросив, щоб він «особисто приїхав та подивився, чи вірно все зроблено, а саме, чи усі документи видано».

«Максим Павільч перебував на той час за кордоном, а його батько – особа похилого віку, у зв’язку з чим Максим Павільч попросив посприяти у придбанні будинку для його сім’ї, саме тому його батько виписав довіреність на мого племінника – Євгена Вербицького», – зазначив Вербицький.

Згодом, за словами заступника генпрокурора, він вирішив там оселитися, оскільки це «недалеко від роботи» і це «огороджена безпечна територія».

Вербицький підкреслив, що за допомогою, яка б потребувала його «прокурорських повноважень», ані Віктор Павільч, ані його родина до нього не звертались.

З приводу кримінального провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка «Коник» заступник генпрокурора зазначив, що ця справа розпочата «задовго до його призначення» і згідно розподілу обов’язків, прокурорський нагляд за розслідуваннями ДБР «не входить до його повноважень».

Окремо щодо цього розслідування журналісти направили запит в ДБР.

Власник таунхаусу у «Конику» Віктор Павільч у коментарі журналістам зазначив: «Сім’я скинулась грошима, чого б і не купити?».

Щодо заниженої вартості будинку пояснив так: «Мені запропонували за такою ціною купити, я за такою ціною і купив. Я вважаю, що ціна цілком нормальна». Павільч відмовився повідомити, хто саме запропонував йому купити таунхаус. «Якщо є якась інформація, якою ви цікавитеся, хай мене запрошують правоохоронні органи, я дам всі пояснення», – зазначив він.

Він також підтвердив, що питаннями купівлі нерухомості опікувався його син Максим Павільч. «Мій син надав мені таку інформацію, сказав: «Тату, є ось така можливість, можна придбати на майбутнє». Як вони сконтактувалися (з заступником генпрокурора Дмитром Вербицьким – ред.) – я не знаю».

«Схеми» також звернулися до продавця таунхаусу Олександри Мараховської. Вона не відповіла на прохання про коментар.

Оксана Яцина, яка представляла Мараховську за довіреністю, на аналогічне запитання відповіла: «Ви мене самими питаннями шокуєте, чого я вам маю щось відповідати? Я взагалі не знаю, хто ви і що ви».

Окрему увагу звертають на себе бізнес-зв’язки родини Павільчів, які придбали таунхаус у «Конику» вшестеро дешевше ринку, де зрештою оселився заступник генпрокурора.

Як з’ясували «Схеми», багаторічним бізнес-партнером Максима Павільча (сина Віктора Павільча) є одеський бізнесмен Дмитро Дімарський. Він був підозрюваним у так званій «справі Галантерника» щодо незаконного заволодіння земельними ділянками в Одесі в 2016-2019 роках.

Одеські бізнесмени Володимир Галантерник (ліворуч) та Дмитро Дімарський

Одеські бізнесмени Володимир Галантерник (ліворуч) та Дмитро Дімарський

Дімарський, як власник одеської компанії-забудовника, за версією слідства, «надавав неправомірну вигоду» – а саме квартиру – тодішньому очільнику прокуратури Одеської області Олегу Жученку в обмін на «сприятливі умови» будівництва житлових комплексів на землях, які були виділені місцевою прокуратурою, за що також отримав підозру. На той час підлеглим Жученка був Дмитро Вербицький, нинішній заступник генпрокурора.

Зв’язатися з Максимом Павільчем «Схемам» поки не вдалось.

Дмитро Вербицький став заступником генерального прокурора Андрія Костіна у вересні 2022 року. До цього працював в органах прокуратури Івано-Франківської, Одеської та Миколаївської областей. З 2020-го і до 2022-го року, до моменту призначення на посаду в ОГП, був заступником керівника Одеської обласної прокуратури.

У день призначення Вербицького генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що новий заступник зосередиться на протидії правопорушенням у сфері економіки та ухиленню від сплати податків, митних платежах, а також захисті інвестицій та екології.




Резонанс

Теги