У Путіна підтвердили початок виведення військ РФ із Нагірного Карабаху

Президент Азербайджану Ільгам Алієв підіймає прапор своєї країни в місті Аґдере (вірменська назва Мартакерт), 15 жовтня 2023 року

Речник російського лідера Володимира Путіна Дмитро Пєсков визнав, що з території Нагірного Карабаху розпочалося виведення російського військового контингенту.

«Це справді так», – сказав Пєсков на щоденному пресбрифінгу 17 квітня, але подробиць не навів.

Про початок виведення миротворців 16 квітня написали азербайджанські засоби інформації. За їхніми даними, процес триває вже кілька днів.

Російський миротворчий контингент був розміщений у Нагірному Карабаху після загострення збройного конфлікту восени 2020 року. Угода про це була досягнута на переговорах лідерів Росії, Азербайджану та Вірменії. Спочатку передбачалося, що контингент буде розміщений на пʼять років.

Чисельність контингенту становить близько двох тисяч осіб. За три з половиною роки у Нагірному Карабаху загинули семеро російських військових. Пʼятеро з них, зокрема заступник командувача контингенту Іван Ковган, були вбиті внаслідок азербайджанського обстрілу 20 вересня 2023 року; президент Азербайджану Ільгам Алієв тоді попросив у Росії офіційних вибачень за інцидент і обіцяв покарати винних.

Більшість території Нагірного Карабаху, який відповідно до міжнародного права є частиною Азербайджану, впродовж понад трьох десятиліть контролювалася етнічними вірменами. 19 вересня 2023 року Азербайджан повністю повернув регіон під свій контроль. Після цього впродовж кількох днів Нагірний Карабах залишили десятки тисяч вірмен, які там жили.

Форум




Резонанс

Теги