Уряд має знайти додаткові 40 мільярдів до початку лютого,

гетманцев

Оновлений Меморандум про співпрацю України з МВФ передбачає, що українська влада має знайти додаткові податкові і неподаткові джерела фінансування держбюджету у розмірі 0,5% ВВП ( близько 40 млрд грн) до лютого.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив у інтервʼю українські редакції Forbes.

Він наголосив, що це зобов’язання – структурний маяк, його виконання є умовою отримання наступного траншу кредиту від МВФ.

Гетманцев уточнив, що у Кабміні вже створена міжвідомча робоча група, яка має розробити відповідні пропозиції та подати їх до Верховної Ради на початку січня.

Водночас він наголосив, що не бачить резервів для збільшення оподаткування у наступному році.

"У цьому році вже акумулювали три джерела – податок на надприбуток для банків, Дорожній фонд та перенаправлення ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Це додаткові 200 млрд грн, які можуть бути спрямовані на найбільш пріоритетні видатки – оборону та соціальну сферу", – нагадав голова комітету.

За його словами, неподаткові надходження, які можуть розглядатися, – це приватизація, відрахування частини прибутку від державних підприємств, надходження частини прибутку від Нацбанку.

Водночас Гетманцев зазначив, що влада спирається на основний сценарій отримання допомоги від партнерів.

"Зазначена допомога є абсолютно реальною. Проблем з наповненням бюджету у 2024-му не буде. Залишалось питання фінансування на січень та лютий", – зазначив депутат.

Однак Гетманцев вважає, що на казначейському рахунку уряду наразі достатньо коштів, щоб пройти цей період.

"У грудні отримаємо 1,5 млрд євро від Єврокомісії, від Норвегії – $1 млрд. Вже надійшло $2,1 млрд від Японії, ще $900 млн – від МВФ. У нас є певний запас міцності", – пояснив він.

Щодо можливих проблем із соціальними виплатами в січні-лютому наступного року, Гетманцев наголосив, що ситуація з фінансами справді напружена, але "саме в цьому періоді – це перебільшення".

Читайте також: Голова Мінфіну про переведення економіки на військові рейки: Час припинити купувати айфони і дорогі іномарки

Як повідомлялося, раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив про ризики фінансування державного бюджету у січні-лютому 2024 року, для покриття бюджетних видатків міністерство планує активізацію внутрішніх ресурсів.

"Тому у нас зараз працює механізм "плану Б". Ми максимально наближатимемо ті ресурси, які ми можемо наблизити, на січень-лютий", – сказав Марченко.

Серед таких заходів міністр назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

Марченко також розповідав, що потребу у зовнішньому фінансуванні для України на 2024 рік вдалося зменшити з $41 млрд до $37,3 млрд. Проте Україна досі не має гарантій виділення обіцяної фінансової допомоги на $29 мільярдів.

Міністерство фінансів та Національний банк України (НБУ) сподіваються на вирішення ситуації з відновленням бюджетного фінансування з боку ЄС та США, однак вже мають сценарій на той випадок, якщо цього не станеться, але "до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України", говорив голова Мінфіну раніше.

Автор: Михайло Орлюк




Резонанс

Теги